Афганистанец, настанен в центъра за бежанци в Елхово е ръководел двама свои сънародници как незаконно да трафикират хора през държавната граница на България. Досъдебно производство срещу двама софиянци и трима афганистанци за трафик на 20 чужденци започна под надзора на Районна прокуратура-Царево, съобщиха от прокуратурата.

Бързото досъдебно производство е срещу Петър Цветков и Георги Каравчев от София. Те са обвинени за това, че в съучастие подпомогнали 20 граждани на Афганистан и на  Пакистан да преминат незаконно през страната. Групата, която се е предвиждала с микробус, е задържана около 17:50 часа на отбивката за гр. Китен на главния път Бургас –Царево. Сред чужденците има едно лице, което не е навършило 16-годишна възраст.

В прокуратурата в Царево е започнало второ бързо досъдебно производство по същия случай.  Задържани са и трима афганистанци, които първоначално са превели противозаконно през границата на страната ни тази група от чужденци.

Те са с повдигнати обвинения за престъпление по чл.280 ал.ІІ т.1 и т.3 вр. с ал.І вр. с чл.20 ал.ІІ от НК. Единият от обвиняемите, който вече е бил регистриран и настанен в Центъра за настаняване на бежанци в Елхово, е ръководел действията на останалите си съграждани, като им е давал наставления как противозаконно да бъде премината държавната границата на България.