България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС на неформална видеоконференция, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието.

Тя обясни, че целта е да се осигури максимална прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването.

Според нея промените в Гражданскопроцесуалния кодекс, уреждащи правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма, ще повиши доверието в съда.

Ахладова изрази мнение, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес и инвестиционния климат у нас. Тя посочи, че този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото.

Министри на правосъдието изтъкнаха важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодариха за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал.

Те се обединиха около идеята, че трябва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора за постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.