При акция "Кортеж" от 28 февруари до 11 април 2016 са проверени 4059 лица и 2181 автомобила.

Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол по питане на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. По думите й, мерките, които предприемало вътрешното ведомство срещу кортежите, имали възпиращ ефект.

Средата за сигурност е динамична, предупреди още Румяна Бъчварова, като по думите й насоките на МВР били да се реагира своевременно.
Тя се похвали и с успешните спецакции на повереното й министерство за укриване на приходи. За първото тримесечие на 2016-та са проведени 13 спецакции на спецзвеното между ДАНС, МВР и прокуратурата и две специализирани полицейски операции.

Спецзвеното е работило и по 61 досъдебни производства. За същото първо тримесечие ГДБОП е предотвратила данъчни престъпления за 17 млн. лева.
Методи Андреев подчерта, че кортежите били наследство от времето на силовите групировки, създадени от Държавна сигурност (ДС). Той поиска да имапостоянно действащ орган, който да бори подобни прояви.

След отговора на вътрешния министър той изрази задоволството си от чутото. Има план, по който се работи по този проблем, констатира депутатът. Той настоя за постоянна превенция и акциите на МВР да не са инцидентни. Превенцията трябва да е постоянна, настоя още Методи Андреев.

"Трябва да се знае, че самозабравила се мутра и олигарх не са недосегаеми", подчерта още той.
"Опитваме се да правим постоянни политики", успокои го вътрешният министър.