Двама криминално проявени са задържани при проведена спецоперация „Цигарите" на територията на Врачанска област, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Иззети са 550 стека цигари и голямо количество незаконно притежавано оръжие.

След получен сигнал полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Опел", натоварен с тютюневи изделия без бандерол.

Врачанските полицаи засекли колата на селския път, но водачът не се подчинил на подадения сигнал и се опитал да избяга.

В движение пътниците в колата изхвърлили 11 мастербокса цигари с марка „Walton". В крайна сметка полицаите изгубили следата на контрабандистите.

След направена справка по регистрационния номер е установено, че той отговаря на регистрационните табели на лек автомобил „Фолксваген Поло", собственост на О.П. на 29г. от Козлодуй.

Последвало претърсване в къщата на баща му в селото, откъдето криминалистите иззели самоделно направена пушка, 48 боеприпаса 22 кал., 69 ловни патрона 12 калибър,  патрондаш и 5 кутии цигари с надпис „CHUNGHWA".

Малко по-късно в двора на къща, обитавана от 20-годишен младеж, те попаднали и на автомобила, който вече бил без регистрационните табели, открити при претърсване на района.

В колата е намерена личната карта и свидетелството за управление на МПС на О.П.

Служителите на реда стигнали и до брат му - Т.Т. на 36 г., който живеел в Козлодуй. При претърсване в апартамента му са иззети газов пистолет, пригоден за стрелба с бойни патрони, пистолет „Magnum" с шест бойни патрона в пълнителя му, 12 патрони 22 калибър и други 12 различни по вид и калибър боеприпаси. Т.Т. е задържан за 24 часа.

В хода на разследването криминалистите влезли в следите и на О.П., който заедно със съдружника си Е.М. на 33 г. са задържани в хотел в Оряхово. Двамата са криминално проявени и се занимавали с дърводобив.

През февруари на О.П. е наложена присъда - пробация за търговия, съхранение и продажба на цигари без бандерол или стар такъв, а предишната година за идентично престъпление му била наложена глоба.

Неговият колега пък бил с наложена пробация за шофиране след употреба на алкохол.

По случая е образувано  досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.