В Министерския съвет внесоха подписка в подкрепа на "Сити Арт Център" в София, съобщи БНР. Центърът, който е на мястото на кино "Левски"в столицата, е заплашен от затваряне заради финансов проблем.

Частен съдебен изпълнител оспорва имоти, от чиито наем се финансира дейността на арт-центъра, обясни актьорът Руси Чанев, който е един от вносителите на подписката.

С вносителите на подписката се срещна съветничката на премиера Христина Нинова. Тя обеща да представи на премиера Бойко Борисов съдържанието на предоставените й папки, както и с детайли, до които е имала достъп на база най-вече медийни публикации.

Припомняме, актьори и режисьори се обединяват, за да спасят бившето кино "Левски".

В подкрепа на каузата застанаха актьорите Руси Чанев, Велентин Ганев, Жорета Николова, служебният министър на културата в кабинета "Герджиков" Рашко Младенов, Светлана Янчева, Филип Трифонов и режисьорът Явор Гърдев.

Те апелираха обществеността да не се отнема от частен съдебен изпълнител един от основните източници на собствени средства за арт центъра. Обектът е на ул. "Съборна"№ 7. С част от прихода на този имот се заплаща кредита за Залата в бившето кино "Левски", но имотът е в съдебна процедура.

На 12 юни 2017 г. от 10:00 ч. ЧСИ трябва да ни отстрани от обекта чрез предварително изпълнение на невлязло в сила съдебно решение /което в срок сме обжалвали пред ВКС и сме в процедура по допускане/, като по този начин се предрешава съдебния процес. Един съдебен процес, построен върху доказано престъпна схема за имотна измама, осъществена не някъде навън, а в самата съдебна институция - част от съдебната система, в която ние вярваме, пише в апела на актьорите и режисьорите.

"Притеснени от възможността да бъде блокирана и по същество ликвидирана дейността на един от най-модерните културни центрове на столицата и без да правим обобщения от подобен унизяващ правдата и достойнството случай като този на семейство Кирови, се обръщаме към Главния прокурор, Висшите съдебни инстанции и Правителството на РБ с призив да се сложи край на опита за съдебна измама, а виновните да получат наказание", се казва в писмото-подписка.

Руси Чанев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Рашко Младенов, Светлана Янчева, Филип Трифонов припомнят, че те са тези, които реновираха и изцяло възстановиха старото кино "Левски" в София. С тяхна помощ то стана Център за култура и изкуство.

"Ние сме тези, които инвестираха в нематериалната сфера със собствени и кредитни средства, с ясното съзнание, че не парите в днешно време са дефицит, а волята и вярата, пишат авторите на подписката. С визията, че ние сме наследници на богати духовни традиции, че настоящата криза не е материална, а криза на ценностите ни и че това, което правим, са инвестиции в нашето бъдеще.

Посяхме семената в очите и сърцата на най-малките и на големите, на хората в неравностойно положение и на най-възрастните. Спечелихме доверието и станахме партньори с държавни, общински и частни културни институции.

Обръщайки се назад към корените, поглеждайки навътре в себе си, ние стъпихме здраво на устоите на добродетелността и така станахме част от благотворителни инициативи, а те станаха част от живота ни. Сега тези наши усилия са подложени на сериозни изпитания", се казва в писмото, предоставено на премиера.

С настоящото отворено писмо Ви молим да изразите Вашето отношение, да покажете Вашата гражданска позиция по това, което се случва с нас - не само като отделен частен случай, но и като следствие на това, което се случва в нашата държава, пишат известните имена от съвременната културна среда на България.