Членовете на Висшия съдебен съвет са в конфликт на интереси спрямо кандидатите за нов председател на Софийския градски съд.

Това обяви Биляна Гяурова, председател на управителния съвет на Българския институт за правна инициатива, цитирана от БНР.

Това е една от 14-те неправителствени организации, които изпратиха открито писмодо членовете на ВСС за решаване на въпроса.

В него се изказва притеснение от провежданата кадрова политикана Висшия съдебен съвет. Авторите на писмото посочват и като проблем необсъждането на сигнали за корупция, липсата на публичност и реално атестиране на кандидатите за нови административни ръководители в системата.

Ние не само разчитаме на доблестта на магистратите, а разчитаме и на чувството за отговорност на всички членове на ВСС, коментира Гяурова.

Тя допълни, че още февруари месец организациите са изпратили до ВСС своите предложения за промяна в правилата за назначаване на административни ръководители В тях дето ясно са заявили, че е много важно този избор да бъде публичен и да се случва с явно гласуване.

Ако не се приеме, че това може да стане в цялата страна, поне трябва да бъде направено в ключови съдилища. Аз си мисля, че Софийският градски съд е точно един такъв, допълни тя.