Още две искови молби на украинския гражданин Александър Русов срещу Министерството на правосъдието по Закона за отговорността на държавата постъпиха в Софийски градски съд.

Русов и Алексей Кичатов имат внесени искови молби с частични искове по 20 000 лева от общи искове за 120 000 лева за нанесен им побой на 22 юли 2002 година в сградата на Съдебната палата, уточняват от пресцентъра на СГС.

Едната искова молба е за частичен иск в размер на 30 000 (тридесет хиляди) лева от общ иск в размер на 200 000 (двеста хиляди) лева.

В нея Русов пише, че са били нарушени неговите човешки права в периода 11 юли 2003 - 08 юни 2006 година.
През този период той е бил в следствения арест на "Майор Векилски" № 2 и според него са били нарушени правата му по чл. 132, буква Г от Закона за изпълнение на наказанията (право на престой на открито, извеждан с белезници на разходка, замяна на разходката му срещу полагаема се баня и др)

Втората молба е за частичен иск от 22 000 (двадесет и две хиляди) лева от общ иск в размер на 165 000 (сто шестдесет и пет хиляди) лева за претърпени неимуществени вреди - унижения, нарушаване на правата му, проява на дискриминация и други по същото време и на същото място (ограничения и забрани да се обажда на защитника си, да разговаря с него, да получава и чете вестници, списания и книги, да слуша радио и гледа телевизия, намалени хранителни дажби).

И в двете искови молби се настоява да бъдат допуснати по двама свидетели.  Молбитеа разпределени на състави от Гражданско отделение. Предстои насрочване на съдебните заседания по тях.

Припомняме, че вчера двама от оправданите по делото за убийството на Андрей Луканов - Алексей Кичатов и Александър Русов - внесоха в Софийския градски съд исковите молби за по над 50 000 лева.

В молбите двамата искат обезщетение за нанесения им побой на 22 юли 2002 година при докарването им в съда.