Телефонни измамници са заплашили възрастна жена с "биячи", ако не даде 20 000 лева.

Новата схема измамниците разиграли в Добрич. Първоначално на домашния телефон на 72-годишната жена се обадила жена, която заплашила, че ако не осигури сумата ще бъде посетена от биячи.

Малко след това с второ позвъняване мъж убедил жената, че говори със служител на НСБОП, който й обяснил, че тя е жертва в схема на измамници. Накарал я обаче да събере всички пари, с които разполага, и да ги остави пред вратата на дома си. Жената също така била инструктирана от "служителя на реда" да не гледа през прозорците, тъй като е опасно, защото щяло да има престрелка.

Потърпевшата събрала 4000 лева и ги оставила в плик пред портата на къщата си и се прибрала.
Едва по-късно подала сигнал в полицията.

За още случаи на телефонни измами вчера съобщава МВР.

Жена на 78 години от Нова Загора дала 5250 лв. на непознат мъж, който дошъл до дома й. Преди това тя разговаряла по телефона с мъж, който разпознала като свой близък.

Той й дал телефонен номер на магазин в града, на който да се обади и да провери дали са доставени поръчани от него климатици. От "магазина" й обяснили, че климатиците са налични, но понеже предстояла митническа проверка, трябвало спешно да се внесе капаро от 5250 лева. Тя предала парите на пратеник на магадина.

81-годишна пловдивчанка се разминала само с 2000 лв. Неизвестен се обадил на възрастната жена по телефона от името на нейния внук и поискал пари за купуването на климатици на изгодна цена.

Тя събрала всичките си налични пари, сложила ги в плик и ги предала на мъж, дошъл до жилището й. След като не успяла да се свърже с внука си, тя разбрала, че е станала жертва на измама и подала оплакване в пловдивската полиция.

И в Габрово измамниците са работили по класическа схема със заболяване. Жена на 71 години е повярвала, че за неин близък трябва да се закупи ваксина за антракс. Затова и дала на непознати сумата от 1100 лева.

От полицията отново предупреждават възрастните хора да не се доверяват на съмнителни обаждания и да намерят начин да се свържат с близките си.