Министърът на туризма Николина Ангелкова съвместно с експерти от контролните органи извърши внезапна проверка на плажа "Обзор-юг". Концесията за морския плаж е от тази година. В инспекцията участва и кметът на Обзор Христо Янев.

Проверките установяват, че плажът е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите, но се оказва, че няма достатъчно спасители. Министър Ангелкова отбелязва, че по правило на един пост за водноспасителната дейност трябва да има по двама спасители, но на някои от постовете на ивицата "Обзор-юг" имало само по един човек.

Предишна проверка на плажа е констатирала допълнителен преместваем обект за масажи, който не бил част от схемата, одобрена от Министерството на туризма. Този път обаче обектът вече бил премахнат.

На концесионера на плаж "Обзор-юг" ще бъдат направени предписания за отстраняване на пропуските.

Ангелкова и екипът й провериха и плаж "Обзор-централен" там обаче няма нарушения - плажът е почистен, има достатъчно спасители и необходимите медицински пунктове.

По-късно от Министерството на туризма съобщиха, че не са констатирани нарушения при проверката на морски плаж "Вая". Министърът Николина Ангелкова направи внезапната инспекция на ивицата.

Плажът е отдаден под наем по договор от януари 2016 г. В момента той предлага много добри условия за почивка. Няма заграждения, които препятстват достъпа до пясъка и морската вода. Осигурени са достатъчно спасители според изискванията за водноохранителните дейности, както и пунктове за медицинска помощ.

През последната седмица на юли тази година плаж "Вая", Община Несебър, бе проверен съвместно от експерти на Министерството на туризма, "Морска администрация" и Регионалната здравна инспекция в Бургас. Тогава също не бяха открити нарушения на договорните задължения.

Планови проверки, внезапни и такива по сигнали ще продължават до края на летния сезон.