Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста Анита Желева-Мейзер, съобщиха от прокуратурата.

52-годишната варненка, която е с български и американски паспорт, вече е с две обвинения – за смъртта, причинена  по непредпазливост на съпруга й Николай Димов след умишлено нанесена средна телесна повреда, и както стана ясно по-рано днес - за предложен подкуп на полицейски служител в сградата на ОД на МВР във Варна, за да не извърши действия по служба.

„Аз съм невинна. Обичах съпруга си“, е заявила Анита Желева пред съда, като обяснява различните си твърдения, касаещи смъртта на съпруга й, с притеснението си от коментара на медиите.

Уточнява се, че Желева е предложила заплащането още с подаването на сигнала за смъртта на съпруга си по телефона в Пето РПУ. Диск със записите на предложенията за подкупи се съдържа вече в досъдебното производство.
Съдът припомни, че предложеният подкуп на оперативния работник е започнал от 10 000 евро, последвало е предложение за 20 000 и накрая – за 30 000 евро.

Освен това обвиняемата има опасност да се укрие не само заради българското и американското си гражданство, но и заради факта, че американският паспорт на Желева не е открит при претърсването на дома й в района на „Евксиноград“, където на 14 август в ранните часове е умъртвен съпругът й.

В мотивите си съдът изтъква, че има достатъчно данни, че обвиняемата пребивава продължително време в чужбина и макар, че притежава жилище във Варна, не пребивава постоянно в България.
Наличието на издаден в САЩ документ за самоличност, който обаче не е намерен и иззет, ще й осигури възможност безпрепятствено да напусне страната, смята съдът.

Фактът, че второто престъпление – предлагането на подкупа, е извършено непосредствено след първото, за което е обвинена, е индикация, че 52-годишната жена е готова на всичко, включително и да извърши престъпление, за да избегне наказателно преследване, прави още извод съдът.

Мярката, наложена от съда може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна.