Депутатите приеха на второ четене Закона за лечебните заведения.

Членовете на ТЕЛК няма да бъдат санкционирани за издадени решения за неработоспособност, отменени от по-горната инстанция. Това бе прието окончателно след съвещание между Мая Манолова, Цецка Цачева и депутатката от ГЕРБ Юлияна Колева.

В кулоарите на парламента „червената" депутатка поясни, че към момента членове на ТЕЛК са санкционирани с хиляди левове заради неуредиците в закона. Това е проблем, категорична е Манолова. От ГЕРБ, обаче, настояха да бъде записано в закона, че членовете на ТЕЛК ще носят отговорност за издадените си актове от 2005 г. до момента.

Това, очаквано, не се хареса на социалистите. Прието бе членовете на ТЕЛК да бъдат санкционирани, когато неточно определят неработоспособност.

Според БСП така на служителите в ТЕЛК ще се налагат "колосални имуществени санкции" за едно "субективно решение". Процентът на неработоспособност е субективна оценка, категорична е Манолова.

Това е вторият ден, в който депутатите обсъждат на второ четене Закона за лечебните заведения. Вчера НС работи до 22.00 часа.

Спорът за здравната реформа между министър Анна-Мария Борисова и депутатката от БСП Мая Манолова продължи и в кулоарите на парламента.

С обнародването на Закона за лечебните заведение в Държавен вестник по думите на министър Борисова часовникът на здравната реформа е пуснат.

Министър Борисова: Часовникът на здравната реформа е пуснат.

Тя посочи, че след обнародването ще започнат да се броят минутите, в които ще се правят преструктуриране на лечебните заведения. Няма болница в България, която да не се преструктурира и допълни: „Няма нищо да се закрива".

По думите й страната ни е закъсняла с 20 годинис преструктурирането на лечебните заведения. Всички с преструктурират, каза министърът.

По думите й привежда се една замръзнала система в състояние, което отговаря на днешния ден. Тя посочи още, че я очаква изключително много работа за реформата в здравеопазването.

Реформата е за нашите пациенти, посочи Борисова и допълни:"Аз обичам пациентите, аз искам да бъда полезна за тях."

Според нея пациентите имат нужда от една по-добра организация на здравеопазването.
Никой не е доволен от днешния ден, убедена е тя. Министърът коментира още, че болниците в Полски Тръмбеж и Трън са се самозакрили.

Мая Манолова: Здравната реформа продължава да е с много въпросителни.

Министърът каза още, че всяка цивилизована страна има определен максимален и минимален брой легла в болниците, минимален и максимален бой дейности и апаратура. Хората си правят сметка на джоба, на парите си, изтъкна министър Борисова.

Мая Манолова от своя страна коментира, че всеки нов здравен министър предлага нова визия какво трябва да се случи в сферата на здравеопазването. По думите на Манолова „новото чудо" на здравната реформа, което предлага Анна Мария Борисова, са т.нар. от БСП малки болнички.

Здравната реформа продължава да е с много въпросителни. Според нея предлага се болниците да се превърнат в клиники за долекувани. Манолова е притеснена, че в актуализацията на бюджет на НЗОК не са предвидени допълнителни средства за доболнична помощ.