Съдът уважи искане от Антикорупционната комисия за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество за 1.3 млн. лв., съобщиха от Антикорупционната комисия.

Бургаският окръжен съд уважи иска на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на стойност 97 600 лв.

В полза на държавата се отнемат: апартамент в гр. Бургас, дворно място и 3 поземлени имота в селища в Бургаска област, 2 товарни и 13 леки автомобила (марки "Мерцедес", БМВ, "Фолксваген", "Рено", "Форд", "Фиат", "Опел").

Молбата е срещу Ал. Х. Той е обвиняем за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари. В хода на производството Х. е починал, а обезпеченото от съда имущество, което се явява и предмет на отнемане, е преминало по закон в неговите наследници.

Благоевградският окръжен съд се отнема незаконно придобито имущество в размер на 1 264 178.83 лв. Искът на КПКОНПИ е уважен изцяло. Отнето е имущество от Руслан Иванов и Жулиета Димитрова от гр. Петрич. Това са пари по сметки, пари за лек автомобил БМВ и от продажба на недвижим имот, както и парични средства от продажба на златни бижута, други благородни метали и монети.

Проверката на КПКОНПИ за доходите на Руслан Иванов е започнала след обвинителен акт от прокуратурата за данъчни престъпления - неплащане данъчни задължения в особено големи размери.

Има несъответствия в доходите на Иванов и Димитрова - като свързано с него лице, за което са предоставени доказателства пред съда. Няма открит законен източник на доходите от продажба на злато и благородни метали, нито е представено доказателство, че те са наследствени.

Руслан Иванов няма регистрация за работник или собственик или съдружник в търговско дружество, едноличен търговец или земеделски производител. За Жулиета Димитрова също не е установено наличие на трудово правоотношение и така източник на законни доходи.

Съдебните решения на ОС - Бургас и ОС - Благоевград са влезли в сила.