Столични антимафиоти иззеха голямо количество културни ценности, придобити от незаконни археологически разкопки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те работили по сигнал за мъж, който изкупувал и продавал движими културни ценности, придобити при незаконни археологически разкопки. 63-годишният С.Д. - Тането е наблюдаван близо 2 месеца.

Античните предмети той съхранявал и укривал в антиквариат, стопанисван от фирмата му. При претърсване на магазина и склада към него са открити близо 1550 антични монети - римски, византийски, средновековни и османски, около 605 различни предмети - апликации, фибули, пръстени, ламти накити, 7 старинни икони и 17 църковни вещи - кръстове, обкови за икони.

Намерени са и два старинни, но годни за употреба пистолета, три пълнителя, кобур, 35 патрона - различен вид и калибър, боеприпас, дълкоцевна пушка и сабя „ятяган".

При обиск на дома на С.Д. в столичен квартал са иззети 5 монети, метална бъклица и папка, в която имало 55 черно- бели рисунки с подписа на известен български художник.

От МВР поясниха, че С.Д. е излежавал присъда за извършено от него аналогично престъпление. Той е известен сред иманярите, които често предлагали на търговеца изкупуването на незаконно придобити антични предмети. Освен това антикварният магазин се явявал депо за такива стоки.

Тането е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по разследването продължава.