При операция „Пиле" бяха задържани участниците в организирана престъпна група, извършители на изнудвания и склоняване към проституция.

Лидерът й 42-годишният Иво Чобанов от София е криминално проявен. Той е заподозрян за извършения опит за убийство на Благой Иванов-Багата, както и за стрелба срещу криминално проявен.

Чобанов има криминална регистрация от 2002 г. за нанасяне на побой на служител от МВР, за кражба, за хулиганство, за унищожаване на частна собственост, за отправяне на заплахи. Установено е, че през август тази година той е задържал насилствено 22-годишна жена, която е била малтретирана и принуждавана да проституира.

В процеса на работата разследващите установили членовете на групата: П.С. на 41 г., осъждан за нанасяне на лека телесна повреда, и М.Б. на 33 г., криминално проявен, регистриран за притежаване на наркотични вещества и контрабанда на акцизни стоки.

В хода на разследването са иззети компютри и много дискове с порнографско съдържание. В къща, собственост на единия от задържаните, е открита стая за секс услуги, оборудвана с компютър и видеокамера, ползвани при заснемането на видеозаписи, с които в последствие заснетите били изнудвани.

Лидерът и двамата му подчинени в групата са задържани за срок от 24 часа. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения.
Работата по случая продължава с разпити на свидетели и документиране на цялостната престъпна дейност на организираната престъпна група, съобщава МВР.