Има фиксация не върху името, а върху фигурата на главния прокурор. Той е административен ръководител и контактува с другите власти. Главният прокурор е фигура с политическа тежест. Фиксацията върху него е резултат от тежката инерция от сгрешения преход. Това заяви в ефира на БНТ бившият правосъден министър Антон Станков.

Той коментира и темата за съдебната реформа. По думите му това се е превърнало в клише. Реформа означава да сложим нова форма на нещо, уточни Станков. Той даде пример със закриването на спецправосъдието. Дали обаче тази реформа беше удачна времето ще покаже, поясни бившият министър.

Според Станков вече си личат последиците от закриването на специализираното правосъдие. Делата тръгнаха от начало, престъпността расте, допълни той.

Антон Станков засегна и темата за пътната безопасност. Най-нашумелите случаи от последно време са Семерджиев и катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, уточни той. По думите му ако имаше единодействие между контролните органи е нямало да се стигне до тези инциденти. Къде е пътна полиция при втория случай? - ескортира извършителя. Това е недопустимо в правова държава, допълни Станков.

Бившият правосъден министър коментира и инициативата да бъдат тествани служителите на МВР за наркотици. Станков заяви, че одобрява това решение. Той обаче подчерта, че тестовете са негодни. Станков отправи призив да се създаде и закон за амнистията за подобен тип престъпления, щом тестовете не са достоверни. КАТ веднага налага наказанието, ти си виновен до доказване на противното, добави още Станков.