Пловдивският апелативен съд остави в ареста 27-годишният Иван Янакиев, който на 18 декември прегази с джипа си „Хамър“ пешеходец на оживен булевард в Пазарджик.

Иван Янакиев обжалваше решението на долната инстанция, с която той остава за постоянно в ареста.

Припомняме, случаят стана скандален,  тъй като 24 часа след произшествието, шофьорът бе освободен от ареста, а като аргумент бе посочено, че на него не му е повдигнато обвинение за убийство. След като случаят обаче стана известен по медиите прокурорът издаде 72-часова мярка за задържане. 

Днес апелативните магистрати отхвърлиха искането на защитата му за налагане на парична гаранция с аргумента, че има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление.

Според магистратите са налице и всички предвидени в закона предпоставки, за да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. 

Според прокуратурата Иван Янакиев е имал възможност да види преминаващия по улицата 70-годишен пешеходец и ако е шофирал с по-ниска скорост, той е можел да предотврати жестокия удар, при който възрастният мъж загина.

По думите му сред четиримата свидетели на трагичния инцидент са и двама полицаи от патрулиращ автомобил, според които младият мъж се е движил с над 90 километра в час.

Иван Янакиев е с богато досие от нарушения. Срещу него има пет наказателни постановления, едното от които е висящо. От 2010 до 2014 година са му съставени 11 фиша, от които не е платил нито един, а за няколко месеца му е била отнета шофьорската книжка.
Освен това, той е подсъдим и по друго дело - за грубо нарушение за управление на автомобил след употреба на наркотично вещество.

Синът на загиналия подчерта, че той и близките му се готвят да поискат и ДНК експертиза на шофьора, която да докаже, дали дадената проба за кръв е на Иван Янакиев. Той отново призова за очевидци на произшествието, които да се явят като свидетели.

Близките на убития - Никола Лазаров, се събраха на мирен протест пред Пазарджишкия окръжен съд преди седмица, когато стана ясно, че срещу обвиняемия има множество наказателни постановления за шофиране с висока скорост и под въздействието на алкохол и дрога, които обаче са отпаднали в съда.