Апелативният специализиран съд остави Ветко Арабаджиев за постоянно в ареста бизнесмена. Спорът между защитата и прокуратурата е свързан с превод на решението на испанския съд, с което Арабаджиев е върнат в България.

"Европейската заповед касае само престъпления свързани с организираната престъпност и изпиране на капитали, като тези нарушения са единствените, които могат да причинят предаването на лице без държавата на издаване да може да разпростре юрисдикцията си по друг вид обстоятелства. Нито до престъпления свързани с въвеждане в заблуждение или от финансово и данъчно естество", коментира адвокатът на защитата Илиян Василев.

Според него, "испанското решение се отнася само за организирана група и за пране на пари. Съдиите го задържаха за данъчни престъпления, а прокурорите са представили на съда превод, където този термин, за тези, които знаят испански "делитус фискал" е данъчно престъпление. Тук е преведено фалшификация на пари", допълва адвокатът.

"На този етап прокуратурата е изложила своята теза, защитата доводите си и съдът ще даде правото", обяснява прокурорът Кирил Пейчинов. На въпрос, какви са обвинения, той допълва, че са "така както са изписани в европейската заповед за арест за всички престъпления, организирана престъпна група, изпиране на пари и данъчни престъпления".

Върнаха у нас Ветко Арабаджиев

Върнаха у нас Ветко Арабаджиев

Самолетът с арестанта кацна на летище София малко след полунощ

Арабаджиев бе върнат у нас от Испания малко след полунощ на 4-ти срещу 5-ти май. Той е обвинен в ръководене на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения.

В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен, а неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

Спецсъдът остави в ареста Ветко Арабаджиев

Спецсъдът остави в ареста Ветко Арабаджиев

Арабаджиев беше върнат у нас от Испания малко след полунощ в събота.