"Тази сутрин към 08.45 ч. семейство Арабаджиеви са установени в жилището на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар, в близост до Барселона".

Подробности по залавянето на Арабаджиеви разкри говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Припомняме, те са обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари. Малко по-рано по непотвърдена информация те са били арестувани в Испания. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви за news.bg, че в държавното обвинение все още очакват информация по случая.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани по искането на българските власти за ЕЗА, допълнително специализираната прокуратура е издала и европейска заповед за разследване, с която имотът край Барселона ще бъде претърсен.

Българският гражданин Георги Семерджиев, в чийто имот са засечени Арабаджиеви, е задържан по искане на швейцарските власти. Румяна Арнаудова отказа да коментира този случай с аргумент, че не разполага с информация.

МВР и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и прокуратурата са уведомени днес за ареста.

Арабаджиеви арестувани в Испания
Обновена

Арабаджиеви арестувани в Испания

Ветко и Маринела Арабаджиеви са намерени в Барселона

На въпрос дали са намерени фалшиви документи за самоличност, Арнаудова отказа да предостави повече информация. От държавното обвинение обаче все още нямат информация дали Арабаджиеви са се укривали и в други държави.

И към настоящия момент продължавали действията по претърсване на жилището на Семерджиев. Очакванията са испанските власти да предоставят всички вещи и доказателства, които са поискани от прокуратурата.

На въпрос дали екстрадиционната процедурата ще бъде подобна като със семейство Баневи, говорителят на главния прокурор обясни, че ще е аналогична, тъй като се действа по европейска заповед за арест. Прокуратурата трябва да извърши превод на испански език на европейската заповед за арест, да я представи пред испанския съд и се очаква решението на съда дали да разреши предаването на Арабаджиеви.

"Ако испанският съд разреши те да бъдат предадени и след пристигането си в България, Арабаджиеви ще бъдат задържани за 72 часа. Ще се поиска и вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", заяви още Арнаудова.

Вълчо Арабаджиев остава в ареста

Вълчо Арабаджиев остава в ареста

Имало опасност да се укрие, родителите му още се издирват

Очакванията на Арнаудова са Арабаджиеви да бъдат върнати в България до половин месец. Въпреки това говорителят на главния прокурор уточни, че фиксирания срок при ЕЗА от 10 дни е условен и той влиза в сила след решението на съда.

На въпрос защо се забави толкова много задържането на Арабаджиеви, Арнаудова повтори на няколко пъти, че българската прокуратура няма как да отговори как се извършва издирване на определен човек.

"Това, което сме направили е по силата на законовите ни правомощия", увери Арнаудова.

Снимките на Ветко и Маринела Арабаджиеви вече са на сайта на Интерпол

Снимките на Ветко и Маринела Арабаджиеви вече са на сайта на Интерпол

Издирват се официално с червена бюлетина

Ветко и Маринела бяха пуснати за издирвани от Интерпол с червена бюлетина на 19 декември 2018 г. Те се издирват и с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Припомняме, на 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и сина на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември Гешев заяви, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано. 

Запорирано е имуществото на Арабаджиеви

Запорирано е имуществото на Арабаджиеви

Издирването им е в ръцете на МВР, заяви прокурорът Иван Гешев