Образувана е дисциплинарна проверка срещу полицаи след арест на мъж в София. Това съобщи на брифинг началникът на Четвърто РУ Кристиан Тонев, предаде Нова телевизия.

Униформените твърдят, че арестуваният е проявил агресивно поведение и е възпрепятствал работата им. Потърпевшият пък обвинява органите на реда, че не са се легитимирали и затова е отказал да се подчини на заповедите им.

Тонев обясни, че мъжът е бил в компанията на още двама души, като било видимо, че са употребили алкохол. Единият казал на другите, че носи марихуана и поради това намиращите се в близост полицаи решават да го проверят. Тонев увери, че колегите му са се легитимирали и допълва, че съгласно закона на всеки гражданин може да бъде извършена проверка.

Според СДВР мъжът, когото полицаите искат да обискират, отказва да съдейства и започва да обижда. Заради това той е арестуван, но при опита да бъде качен в полицейския автомобил, мъжът става агресивен и ухапва единия полицай по коляното, обясни Тонев. По случая има образувано досъдебно производство.

Малко преди брифинга на МВР от Районното управление излезе и арестуваният мъж. Той разказа, че се е прибирал към дома си, когато двама служители на реда го спрели и му казали да извади всичко от джобовете си. По думите му той ги е помолил да се легитимират, но полицаите отказали.

Последвал и арест. Мъжът е решен да обжалва заповедта си за задържане, като уточни, че при обиска у него не е открито нищо незаконно.