Столичните полицаи са разкрили голяма телефонна измама, завършила с грабеж. По случая се работи от 19 януари, когато е подаден сигнал от потърпевшата.

Инцидентът е започнал като класическа телефонна измама на възрастна жена, която се съгласила да помогне на мним полицаи при разкриване точно на телефонни измами.

Непознат, представил се за служител на МВР, поискал от нея съдействие по телефона за провеждаща се полицейска операция. За да помогне тя трябвало да изтегли от банковата си сметка пари. Първо предала на непознат мъж, представил се за пратеник на полицая 5 000 лв.

От друг банков клон изтеглила втора част – отново 5 000 лв., и ги предала на същия човек.

От трети клон на обслужващата сметките й банка възрастната жена изтеглила още 22 746 лв. Когато обаче излязла пред банковия офис да ги предаде на непознатия, той издърпал от ръцете й дамската чанта с последно изтеглената сума, лични документи и нотариални актове, и избягал.

Разследването достигнало до криминално проявения и осъждан за измами и грабежи 37-годишен мъж с инициали Ц.И. от София. На 3 февруари той е бил задържан.

Повдигнати са му обвинения за извършени престъпления по чл.209 и чл. 198 от НК, наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа, която в последствие с определение на Софийски районен съд била изменена в постоянна.