Софийският градски съд се произнесе по жалбата за задържането на бившия премиер Бойко Борисов, съобщава Би Ти Ви. Според съдът ареста на лидера на ГЕРБ е незаконен.

Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) ще трябва да заплати разноските по делото. Те са в размер на 300 лева.

Решението може да бъде обжалвано в срок от 14 дни.

Адвокатката Станислава Каракушева заяви, че не е изненадана от решението на съда. Тя добави, че разследването се е водило от некомпетентен орган и не е било наложително Бойко Борисов да бъде задържан. Като друг проблем при ареста адвокатката посочи липсата на фактически основания в заповедта като време и място. Тя подчерта и липсата на неотложност, защото досъдебното производство касае събития от преди няколко години.

Припомняме, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова бяха задържани на 17.03.2022 г. за срок от 24 часа, във връзка с досъдебно производство за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Те обаче бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. И тримата обжалваха арестите си.

По-късно от Главна дирекция "Национална полиция" съобщиха, че ще обжалват решението на Софийския районен съд от днес предвидения от закона 14-дневен срок. От ГДНП уточняват, че няма да коментират невлезли в сила съдебни решения.

Съдът разглежда законен ли е ареста на Борисов

Съдът разглежда законен ли е ареста на Борисов

Очаква се решението да е факт до края на деня