Арестуваха чужденец за контрабанда на 5,5 тона литра прекурсор за производство на 2 тона хероин. Открити са и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие - два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП. Разследването е на Митница Лом под наблюдението на Окръжна прокуратура - Видин, съобщиха от държавното обвинение.

На 15 декември 2017 г. около 1.00 часа през нощта, мобилен екип на Митница Лом спира камион с босненска регистрация в района на ГКПП Дунав мост 2. По документи багажът бил 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в Турция. Шофирал е 60-годишен босненски гражданин И. Памукович.

Митничарите открили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика. В 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л и 22 туби по 30 литра, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид - контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин.

Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин.

На 16 декември 2017 г. Окръжна прокуратура Видин е привлякла като обвиняем И. Памукович за контрабанда на 5 505 литра прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Босенецът е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържани под стража". Разследването продължава.