Кола на Гранична полиция и микробус на "Съдебна охрана" изчакаха самолета на "FlyDubai" на летище София. Причина за наличието на полицейските автомобили на пистата бе пристигащият от Дубай Георги Попов - един от най-близките хора до бизнесмена Васил Божков.

Попов се завърна в България с редовен полет от Дубай и още на пистата на летище София беше задържан и откаран в следствия арест, съобщиха БНР и БГНЕС.

Васил Божков и Попов не са напуснали страната със служебните паспорти

Васил Божков и Попов не са напуснали страната със служебните паспорти

По думите на Георг Георгиев външно министерство не се е забавило

Попов е задочно обвинен, че е част от организирана престъпна група, ръководена от намиращия се в Обединените арабски емирства Божков. Попов пристигна от различен от слизащите от самолета изход.

Представителите на медиите наблюдаваха отдалеч самото пристигане.

Попов ще остане до 72 часа в ареста, където трябва да му бъде повдигнато, вече и лично, обвинението за участие в организирана престъпна група, а междувременно прокуратурата да реши, дали ще иска за него постоянен арест или ще предложи друга, по-лека мярка за неотклонение.

Към момента няма яснота дали Георги Попов доброволно се е завърнал в България или става дума за решение на местния съд, който е удовлетворил искането на България за екстрадиция. 

Приближен на Васил Божков се връща доброволно у нас от Дубай

Приближен на Васил Божков се връща доброволно у нас от Дубай

Попов ще бъде екстрадиран доброволно в България, а не чрез съдебно решение

По информация на "24 часа", които цитират Mediapool, дружеството "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. То бе обявено в несъстоятелност.

Очаква се от лотарията да претендират за огромни компенсации от държавата - за стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството. Мотивът им за исканите обезщетения са начина, по който бе прекратена дейността на дружеството - със закон частните лотарии бяха забранени, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана единствено в правомощията на държавата.

В същото време от прокуратурата започнаха мащабно разследване срещу Божков по обвинение, че от 2014 г. е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с около 700 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В момента срещу Васил Божков, който от миналата година пребивава в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза

От Дубай бизнесменът обяви в началото на юни 2020 г., че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и чужди институции.

Дружеството "Ню геймс" на Васил Божков поиска обявяване в несъстоятелност

Дружеството "Ню геймс" на Васил Божков поиска обявяване в несъстоятелност

Банковите сметки на дружеството са запорирани...

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс" и магистратите обявиха, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.