Пламен Галев е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, съобщиха от районна прокуратура.

Това е станало, след като дупнишкият бизнесмен сам се е явил в централата на бившата ГДБОП, сега - Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност".

Галев първо е бил транспортиран до МВР болница, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Съдружникът на Пламен Галев Ангел Христов съобщи, че за издирването на Галев са разбрали по радиото и Пламен Галев сам отишъл в ГДБОП.
                  Още...

Уточнява се, че всеки задържан, преди да бъде приведен в следствения арест с мярка 72 часа, по правило преминава през специализиран медицински преглед, който удостоверява, че здравословното му състояние позволява да бъде задържан.

Припомняме, Пламен Галев и Красимир Оков са обвинени, че са изнудвали журналистката от в-к Струма Лидия Павлова.

Целта е била синът на Павлова и неговият приятел да оттеглят жалбите си срещу Георги Градевски-Конана (на втората снимка).

Това съобщи заместник районният прокурор на София Руси Алексиев.  

По-рано днес от МВР съобщиха, че Конана - който е сред охранителите на Галеви, е арестуван по време на спецакция на прокуратурата, МВР и ДАНС.
Мотивите са - за упражнено насилие, извършено с изключителен цинизъм и дързост.

 

Софийска районна прокуратура поема разследването по този случай със специално издадено постановление от главния прокурор Борис Велчев, уточни Алексиев на пресконференция в районната прокуратура. 

Оков и Галев са заплашвали журналистката от в-к Струма, че синът й ще бъде дискредитиран, "като бъдат манипулирани или създадени определени факти за него, които да насочват към това, че той е наркоман".

Алексиев обаче категорично заяви, че 18-годшният син на Павлова не е и никога не е бил наркоман.

Според българското законодателство, ако се докаже вината на Оков и Галев те могат да получат до няколко години лишаване от свобода.


Конана - в едър план, зад него с червения пуловер третият задържан - Красимир Оков

Повдигнатото обвинение срещу Герорги Градевски-Конана е за нанесени телесни повреди. Той е нападнал двете момчета и безпричинно им е нанесъл побой

Според Руси Алексиев става дума за „типична проява на хулиганство". Не е имало конкретен повод за извършване на престъплението от страна на Градевски.

Алексиев обясни, че Пламен Галев е бил потърсен по адресна регистрация, но не е бил намерен в дома си.

От архива
Искаха да направят цирк, баретите да ни сложат белезници, да ни прекарат през цяла Дупница да ни видят и на вечерта щяха да ни пуснат, защото нямат нищо срещу нас
         Галеви - 17.10.2008

В последствие Галев е разбрал защо прокуратурата го търси. Алексиев обаче увери, че  няма никаква вероятност от прокуратурата да е изтекла информация към Пламен Галев за повдиганите срещу него обвинения преди да бъде потърсен в дома му.

Руси Алексиев посочи, че поведението на Лидия Павлова и на двете пострадали момчета е за пример, тъй като въпреки заплахите те не са оттеглили жалбите.

По-рано днес от МВР бяха пуснати две съобщения - за ареста на Конана и за издирването на Галев и Оков - без обаче да бъде уточнено, че има връзка между двете. 
Гражданите бяха умолявани, ако имат информация къде се е намирал Галев да съобщят на полицията.

Междувременно стана ясно, че две досъдебни производства са образувани за извършени нарушения по служба от служители на МВР-Дупница.

...