Служител на Министерството на младежта и спорта (ММС) бе арестуван за корупция.

Акцията по задържането му се е провела около обяд. Тя е ръководена съвместно от Софийската градска прокуратура и Антикорупционната комисия.

По първоначална информация в служителя на ММС са открити над 60 000 лева. Банкнотите са били предварително белязани.

От Министерството на младежта и спорта излязоха и с кратка позиция към медиите в отговор на множество запитвания. Ръководството на ММС оказва пълно съдействие на СГП и Комисията за противодействие на корупцията, уверяват от ведомството.

ММС отрече задържаното лице да има каквито и да било ръководни функции, каквато информация се появи по-рано. Арестуваният е на експертна длъжност в дирекция на Спортното министерство.

Спипаха служител на "Икономическа полиция" с подкуп във Варна

Спипаха служител на "Икономическа полиция" с подкуп във Варна

Поискал 8000 лева, за да укрие документи по висящо досъдебно производство

По-късно от Софийска градска прокуратура уточниха, че експерт от ММС е поискал и получил подкуп в размер на 62 хил. лева. Служителят е от Дирекция "Финансиране".

В момента тече начално разследване, като информацията, която от СГП предоставиха, бе с уговорката, че все още не е потвърдена. Предполага се, че подкупът е даден от шеф на спортна федерация с цел да се отпусне 1 млн. и 200 хил. лв. финансиране за организиране на европейско първенство, както и да не бъдат спирани по-нататъчни финансирания на съответната федерация по спорт.

По случая е образувано досъдебно производство, като към момента няма повдигнати обвинения. Служителят е задържан за 24 часа, като е възможно по-късно да бъдат задържани още лица.

Предстоят разпити на свидетели, обиски и изземвания. В понеделник от прокуратурата ще се предоставят повече информация, както и дали са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение.

До ареста се стига след подаден сигнал в Антикорупционната комисията за подкуп, която пък е докладвала днес на прокуратурата.

Близо час след изявлението на прокуратурата Нова телевизия съобщи, че са задържани още двама души. Те са били изведени с белезници и качени в патрулните коли, паркирани пред ведомството.

Пред медията спортният министър Димитър Илиев коментира, че не е имал информация нито за съмнения в служител, нито за акцията по задържане. Служителят, хванат с подкуп, е главен експерт и от доста години работи в министерството, стана ясно от думите на Илиев.

Към момента той се намирал в чужбина, но увери, че щом се прибере в България, служителят ще бъде дисциплинарно уволнен.