Прокуратурата е задържала 23-годишен украински гражданин за шпионаж на територията на ТЕЦ "Мини Марица-изток 2". 

На брифинг заместник градският прокурор Христо Кръстев обясни, че украинецът е задържан вътре в самата топлоцентрала, като при претърсванията и изземванията са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, симкарти и карти памет.

Украинецът е задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че е събирал информация, която представлява държавна тайна с цел да я предостави на чужда държава.

Изготвят се експертизи, за да се установи правил ли е снимки на стратегически обект, какви снимки и дали на устройствата се съдържа информация, представляваща държавна тайна. Работи се оперативно по случая от страна на партньорските служби дали украинецът не се е занимавал и друг път с шпионска дейност.

Задържаният украински гражданин е дал обяснения кога е дошъл в България, откъде е влязъл, какво е правил и с кого се е запознал. Проучва се е дали не е част от група, която да е от европейски мащаб.

Христо Кръстев увери, че няма заплаха за националната сигурност на България. Установява се все още по какъв начин украинският гражданин е проникнал на територията на ТЕЦ "Марица-изток 2".