Пред прокуратурата в Серес дават показания четиримата българи, арестувани за продажба на оръжие и взривни материали.

Припомняме, те бяха задържани на граничния пункт "Промахон" след съвместна акция на бреговата охрана в Солун и Отдела за борба с организираната престъпност.

Районната дирекция на полицията в Серес не е била информирана за акцията, съобщи нейният шеф Панайотис Пападопулос, цитиран от БНР.

Генералното ни консулство в Солун е поискало официално информация от гръцките власти по случая с четиримата българи.

Информацията за участието на българите в канал за търговия с оръжие и наркотици е получена в полицията в Солун след арестуване на участници в терористична трупа. Те посочили българите за снабдители на притежаваното оръжие.

Полицай, който се представил за потенциален купувач, се свързва с тях и поръчва оръжие и взривни материали. Срещата е уговорена в магазин на граничния пункт Промахон, където полицаят им дава 30 хиляди евро белязани банкноти.

Българите са арестувани в момента на получаване на сумата. В двата автомобила, с които преминават границата, са намерени 3 пистолета със заглушител, бойна пушка, килограм и половина взривно вещество TNT, както и над 5 килограма материали за приготвяне на експлозиви.

Задържани са също и две българки, които са ги придружавали и са присъствали на сделката с полицая. Предполага се,че арестуваните българите са част от международна престъпна мрежа за нелегална търговия с оръжие и наркотици, продавани в Атина, Солун и Крит.

Говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов съобщи, че гръцките власти са потвърдили официално информацията за задържаните български граждани.
Драговест Горанов увери, че консулството в Солун има готовност да окаже съдействие.