Арменският гражданин, свързан с белия бус на Терминал 1, е пристигнал летище София с полета от Брюксел. Това съобщиха за News.bg от пресцентъра на „Гранична полиция”, след като направиха проверка.

В момента служители на реда го разпитват във връзка с образуваното по случая досъдебно производство.

Разпитите се провеждат в зоната на Гранично полицейско управление (ГПУ)-София.

По информация на БНР арменецът се казва Арташес Тигранян. Към момента не са му повдигнати обвинения.

Най-вероятно той е прибран по пътя между самолета и терминала.

По информация на БиТиВи представители на службите са чакали 40-годишния Арташес Тигранян и са го отвели, за да даде показания по случая. Основания за неговия арест на този етап обаче нямало.

Тигранян пристигнал от Брюксел с още един арменец - Геворг Геворгян.

Спътникът разказал, че разбрали за ситуацията от новините и затова се прибрали предсрочно. Тигранян търгувал с козметика и това било първото му излизане от Армения по бизнес дела. През Бургас минал, за да вземе важни документи. В Брюксел бил по същата причина.

С тях бил и трети арменец - Арсен Геворгян, който се прибрал в Ереван през Москва, защото имал неотложна работа.

По-рано очакващите го медии си задаваха въпроса кацна ли днес у нас арменецът, свързан със съмнителния бял бус на летище София?

Близо час след пристигането на полета от Брюксел, с който собственикът на буса бе очакван, отговор така и не се получи.

Припомняме, вчера стана ясно, че бусът е изоставен от двама арменци. Единият излетял с полет за Белгия, а другият за Русия.
Главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че двамата арменци са с рисков профил.

Точно в 12 часа родните медии очакваха на Терминал 1 да кацне един от двамата. Тъй като самоличността му не е обществено известна, не стана ясно пристигнал ли е или не.
Тъй като бомба в буса, вдигнал на крак службите преди дни, така и не беше открита, арменецът се очаква от полицията по-скоро за разпит, отколкото за арест.

Задържани лица обаче днес нямаше на Терминал 1. Граничните полицаи не са в увеличен състав.

Около терминала обаче има на пост патрулки на полицията, както и специално обучено полицейско куче за проверки при подозрения за незаконни и опасни вещества.

Именно реакцията на такова куче предизвика опасения у полицията за белия бус и доведе до петчасова проверка на багажа в него.

От МВР и Гранична полиция засега не предоставят информация за това дали има задържан човек. От Гранична полиция проверят случая по запитване на news.bg.