Близо 111 изтекли разрешителни за оръжия без предприети действия има в страната към момента. Това сочат резултатите от проверката, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров след кървавия инцидент в Лясковец.

Припомняме, мъжът, който простреля смъртоносно роден командос и рани няколко негови колеги преди няколко месеца, се оказа с изтекло разрешително за притежание на огнестрелно оръжие. Органите на МВР обаче не са пристъпили към изземане на оръжията му с изтичане на срока.

В хода на проверката са проверени всички физически и юридически лица с издадено законно разрешително за притежание на оръжия. Общо 211 486 са българите, имащи право да са собственици на огнестрелно оръжие. Регистрираните на тяхно име оръжия пък са общо 340 583, а по закон за тях могат да се притежават общо 48 717 691 единици боеприпаси от всеки вид и калибър.

122 хиляди са отпуснатите за самоохрана оръжия, за охранителна дейност регистрираните са 13 300, за лов са отбелязани 180 958 оръжия, за спортни цели са отпуснати 3 856, а в графата други /предимно колекционерски/ са отбелязани близо 9000 огнестрелни оръжия.

Тази армия от въоръжени цивилни конкурира въоръжените ни сили, учуди се Цацаров на нарочна пресконференция в Съдебната палата. Той призна, че не е очаквал малки цифри от проверката, но резултатите са изненадали дори него.

По думите му най-фрапиращото регистрирано нарушение за притежание на незаконно оръжие е във Видин. Там са установени 40 лица, които са запазили оръжието си след изтичане срока на разрешителното, без полицията да си е свършила работата и да им е отнела арсенала.
За София - град такива лица  са 23 на брой, 20 са в Свиленград и 17 в Троян.
В областни дирекции като тази в Ловеч пък е станало ясно, че не е налице законово задължителният електронен регистър за разрешителни.

Има и случаи, при които притежателите на разрешително са починали, като в момента оръжията им се държат от наследниците им, без те да имат разрешително. В някои преписки за разрешение пък не са били открити документи или мотиви, които да дават яснота за базата на преценката за разрешение, както и на каква основа е било искането за такова разрешително.

Обвинител номер едно оповести, че вече са започнали 14 досъдебни производства по случая, като са стартирали прокурорски проверки по всеки един отделен случай. Много от тях ще завършат с производства, категоричен бе Цацаров.
Той увери, че ще изпрати доклада си за проверката до МВР шефа Цветлин Йовчев, както и до депутатите по искане на шефа на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.

По-късно шефът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов разпространи свое становище, според което изнесените от прокуратурата данни будят тревога и представляват потенциална опасност както за гражданите, така и за националната ни сигурност.
Затова той е помолил пълният доклад на прокуратурата да бъде предоставен на вниманието на членовете на Комисията с оглед евентуалната необходимост от законодателни промени.

Ловът, самоохраната или частната охранителна дейност са без съмнение валидни основания за притежание на огнестрелно оръжие, но те не могат да бъдат оправдание за конституиране на огромни частни арсенали, смята Мерджанов.
По думите му, разумните законодателни решения няма да отнемат възможността гражданите да упражняват своя занаят или хоби, а трябва да създадат предпоставки за по-строг контрол и да ограничат вероятността от злоупотреби.