Делото срещу Волен Сидеров и съпругата му Капка беше отложено за 2 юли, тъй като защитата поиска да се призоват още двама свидетели, които да докажат, че Сидеров е бил заплашван и е бил организиран атентат за живота му.

Припомняме, двамата са обвинени, че са подбуждали към лъжесвидетелстване депутата Павел Чернев за инцидента на АМ "Тракия".

Симпатизанти на партия "Атака" от цялата страна се събраха пред сградата на Съдебната палата, където се гледа делото. Събрали са се около 500 симпатизанти на партията от различни краища на България.

Привържениците на „Атака" са блокирали централния вход на Съдебната палата. От палатата не може да се влиза и излиза, като хората са блокирани вътре.
Националистите носят плакати и знамена, а от колите си пускат патриотични песни.

Някои от подкрепящите лидера на „Атака" не са били допуснати в залата, където се гледа делото и това е предизвикало недоволството им.
От своя страна Сидеров е отказал да влезе в съда без привържениците си.

По решение на охраната, в съдебната зала се допускат само толкова хора, колкото са седящите места там.
Според Сидеров обаче, тя е била запълнена с нарочно доведени граждани.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева коментира случващото се с думите, че за нея е недопустимо пред Съдебната палата да се правят митинги, защото така се затруднява работата на съда.

Тя отправи критики към Столична община за това, че е позволила да се проведе митинг на „Атака" пред Съдебната палата.

Припомняме, предното гледане на делото срещу Сидерови беше отложено, заради буйстването на симпатизантите на „Атака", което превърна заседанието в своеобразен митинг.

Тогава се наложи засилено присъствие на съдебна охрана, която да не допуска тълпата да се приближава към съда, а делото бе отложено за днес.

В крайна сметка в залата бяха допуснати 30 човека - колкото са местата и правостоящи журналисти.
След което Волен Сидеров влезе и беше даден ход на делото.

Адвокатът Марковски поиска делото да бъде преместено в 15 зала, която има достатъчен капацитет за големия публичен интерес на делото и поиска съдебна охрана да напусне заседателната зала.

Съдът отхвърли тези искания с думите, че председателят на съдебния състав е длъжен - предвид случилото се на предишното заседание, да осигури нормалното протичане на процеса.

Волен Сидеров поиска изчитане на целия обвинителен акт, по време на което симпатизантите на „Атака" отвън се опитваха да провокират служителите на реда и неистово пищяха.

Съдебната охрана овладя положението и успя да накара националистите да бъдат по-тихи.

"До края на това дело ще докажа своята невинност, въпреки че невинност не се доказва, а виновност. Така ме посъветва главният прокурор Борис Велчев."

Това заяви след заседанието лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Според него то е било възпрепятствано от прекалено многото съдебна охрана, с която бяха спирани привържениците на „Атака", които искаха да присъстват в залата.

По думите на Сидеров, това е нарушаване на правата на гражданите, тъй като процесът е публичен.

От съда заявиха, че ще пускат толкова хора, колкото е капацитетът на залата, като според Сидеров, за това в нея е имало подставени лица, за да не се допуснат привържениците на „Атака" под предлог, че няма места.

„Тази излишна полицейщина не прави чест на съда", коментира лидерът на Атака и добави, че днес е представил на съдията две папки, в които е подбрал и подредил фактите за цялата тенденциозност на делото срещу него.

По думите му в папките има изявления, които е правил Румен Петков пред медии още в първите дни - без да има разследване, както и противоречия между думи на окръжния прокурор в Пазарджик и на бившия вътрешен министър.

Волен Сидеров заяви за пореден път, че по никакъв начин не е подбуждал Павел Чернев към лъжесвидетелстване и няма основание да бъде съден за това.

„Това дело е направено от Румен Петков и други заинтересовани, като удар по партия „Атака", защото през март 2006 г. нямаше ГЕРБ и се очертаваше ние да бъдем политическа сила номер едно.

На въпрос дали вярва в обективността на съдебния процес, след като той вече стартира, Сидеров заяви, че вярата е предмет на религията и че вяра не може да има в една доказано корумпирана съдебна система.

„Моите привърженици искат да видят съдебна система, която не оправдава контрабандисти като Пилето и в същото време години наред да се занимава с политически опоненти", заключи Сидеров.