Атентаторът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща на службите за сигурност във връзка с нападението в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което в две джамии загинаха 49 души. Повод за срещата беше това, че на пълнителите за автоматичната пушка на терориста имаше написани надписи на български език

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Нападателят дошъл в България през 2018 година. Пътувал с рейс.

Той е обиколил няколко български града - Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Банско, Бачково, Габрово, София, Перник. 

За периода от 28 до 30 декември 2016 г. е установено негово пътуване до Република Сърбия. То е осъществено през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България, заяви Цацаров.

"Установеното преминаване на нападателя през България е от 9 до 15 ноември 2018 година. На 9 ноември 2018 година той пристига в България с полет от Дубай. Пристигайки на летище "София" на 10 ноември 2018 година, той наема автомобил и с него извършва пътуване около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник", допълни главният прокурор. Терористът бил и на Шипка.

На 15 ноември 2018 година с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ. Установеното е, че наема автомобил от румънска територия и се предвижда до Унгария.

Събрани са данни за неговото пребиваване относно използвани кредитни карти, СИМ карти, за да се изясни пълния маршрут на лицето.

Няма данни лицето да е упражнило терористична дейности на територията на страната ни.

"Няма данни за евентуална терористична дейност или връзка на лицето на наша територия", увери Цацаров и допълни, че посещенията на нападателя в Балканския полуостров са свързани най-вече с разглеждане на историческите места и изучаване на историята на балканските страни в битки между християнски и османски армии.

Продължава изясняването на маршрути, контакти и места, в които нападателят е отсядал, посочи главният прокурор.

Той допълни, че има за цел да се осъществи национален обмен с разследването по същество, целите на неговото пребиваване и неговите контакти на територията на България. Нападателят е оставал да преспива предимно в къщи за гости, а не в големи хотели.

Контролните органи искат да установят дали има някоя друга версия за пребиваването на нападателя в България, освен изучаването на историята на балканските народи.

МВнР: Няма данни за загинали българи след стрелбата в Нова Зеландия

МВнР: Няма данни за загинали българи след стрелбата в Нова Зеландия

Загиналите от атаката са 40 души

Предстои работа и разследване по отношение на на това къде е бил и къде е преспивал. "Трябва да установим дали нападателят е има контакти с български граждани и на лица, които са го съпровождали", посочи силовият министър Младен Маринов.

Направена е връзка с всички партньорски служби от Балканските страни, Европа и САЩ. Предстои да се получи допълнителна информация по отношение на нападението. Няма данни за неговия престой, освен това, което е записано в документите - туризъм, категоричен е Маринов.

За кратко време изяснихме много факти и обстоятелства за пребиваването му в България, похвали се вътрешният министър и допълни, че се очаква информация от Нова Зеландия.

Към настоящия момент няма новопостъпили данни, които да променят нововъведените мерки за сигурност. 

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа
Обновена

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа

Позовава се на обсадата на Акра-1189 г., Виена-1863 г., Шипка-1877 г., Карл Мартел-732 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

"По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии. Така трябва да бъдем пример за етническа толерантност и да продължаваме да бъдем всички народи по света", заяви вицепремиерът.

Захариева е категорична, че след направените констатации от получения сигнал и заседанието на щаба по контратерозизъм е констатирано, че австралийският гражданин Брентън Тарант е посетил България само като турист.

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Записани са и други исторически събития и личности от Европа

Припомняме, 49 души бяха убити при стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. 41 души са убити в джамията Deans Avenue и седем в джамията Linwood. Един човек е починал в болница. 48 души са хоспитализирани с огнестрелни рани, включително деца. Някои са в критично състояние.

28-годишният австралиец Брентън Тарант предава на живо нападението в едната джамия. Той публикува множество снимки с оръжия и пълнители и линк към манифест за действията си преди клането. Полицията на Нова Зеландия призова хората да не споделят "изключително тъжните кадри", свързани с нападението.

На някои от кадрите се вижда, че на пълнители за автоматичното си оръжие стрелецът е написал надписи на български и сръбски език.

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа
Обновена

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа

Позовава се на обсадата на Акра-1189 г., Виена-1863 г., Шипка-1877 г., Карл Мартел-732 г.