Четиридесет и девет души са загинали и поне 20 са ранени при стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Австралийският премиер Скот Морисън определи стрелеца, който има австралийско гражданство, като десен екстремист и терорист, съобщава БиБиСи.

Четирима души, трима мъже и една жена са задържани във връзка със стрелбата, съобщиха от полицията в Нова Зеландия. Министър-председателят на Нова Зеландия Жакинда Ардерн определи нападението като един от най-мрачните дни за Нова Зеландия.

Нападателят, който се идентифицира като Брентън Тарант от Австралия, публикува манифест от 73 страници, в който се описва и като "обикновен бял мъж". 28-годишният терорист коментира, че е роден "в семейство на работниците, с ниски доходи ..., който е решил да заеме позиция, за да осигури бъдеще за своя народ", съобщава Нюз.ком Австралия.

40 са загиналите от атаката в Нова Зеландия

40 са загиналите от атаката в Нова Зеландия

Повишиха нивото на риска за националната сигурност до степен "висока"

Той описва причините атаката, за да "покаже на нашествениците, че нашите земи никога няма да бъдат техните земи, нашите земи са наши собствени и че, докато един бял човек все е жив, те никога няма да завладеят нашите земи". Той разкрива, че е планирал нападението от две години, отбелязвайки, че е решил преди три месеца то да е в Крайстчърч.

Той допълва, че Нова Зеландия не е "първоначалният избор за атака", но я описва като "целенасочена среда, както навсякъде на Запад".

"Една атака в Нова Зеландия би довела до вниманието за истината за нападението над нашата цивилизация, че никой в света не е в безопасност, нашествениците са били във всички наши земи, дори и в най-отдалечените райони на света и че никой не можеше да отиде някъде, където да е безопасно и свободно от масова имиграция. "

Твърдейки, че представлява "милиони европейски и други етнонационалисти", той допълва "трябва да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца".

Нападателят цитира военни лидери и се позовава до древни битки като обсадата на Акра от 1189 г., Османската империя, включително битката за Виена през 1863 г. и битката при прохода Шипка през 1877 г. Той цитира и Карл Мартел, френски военен лидер (б.р. запомнен с победата си в битката при Поатие през 732. Като резултат от победата, Мартел завоюва цяла Южна Галия, а единствено областта Септимания остава в ръцете на арабите. Заедно със съвместната победа на хан Тервел и император Лъв III Исавър над арабите през 717 година при Константинопол се характеризират като спасението на Европа от арабската заплаха).

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия
Обновена

Десетки загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия

Четирима души са били задържани по случая

Първите съобщения за нападение е от джамията "Ал Нуур", разположена в централната част на Крайстчърч. Втора джамия в предградието на Линууд е евакуирана, но има по-малко подробности. Полицията също така е обезвредила "взривни устройства, прикрепени към превозните средства", допълва Буш.

Властите съветват всички джамии в града да се затворят от съображения за сигурност. Въоръжена полиция е забелязана в гимназията Папануи в Крайстчърч, която бе оградена.

Не е ясно колко въоръжени нападатели би могло да има. Нападателят е публикувал манифест, в който описва намеренията си, в които е приел крайно десни и антиимигрантски идеологии.

Той също така е предавал на живо във Фейсбук с камера на главата, докато е атакувал джамията. Полицията призова обществеността да не споделя онлайн "изключително тревожните" кадри.

Фейсбук съобщи, че е премахнал Фейсбук и Инстаграм акаунтите на стрелеца и се работи за премахване на всички копия на кадри.

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Терористът от Нова Зеландия написал Булаир и Фружин на пълнителите си

Записани са и други исторически събития и личности от Европа

Очевидец и оцелял коментира пред телевизия Нова Зеландия, че в джамията "Ал Нуур" е видял как нападателят влиза в молитвената стая за мъже, след което се премества в стаята за жени. "Това, което направих, беше просто да чакам и да се моля, Господи, моля, нека на този човек му свършат куршумите".

Свидетел коментира пред АФП, "чух три бързи изстрела, а след около 10 секунди започна отново - трябва да е било автоматично, никой не може да дръпне спусъка толкова бързо".

Седем души са загинали във втората джамия в предградието на Линууд.

Полицейският комисар Буш коментира: "Полицията реагира с пълната си способност да управлява ситуацията, но рисковата среда остава изключително висока. Полицията препоръчва жителите на Крайстчърч да не са по улиците, а на закрито до по-следващо уведомяване."

"Категорично осъждам терористичната атака срещу джамията Ал Нуур в #NewZealand и мюсюлманските поклонници. Нека Аллах се смили над жертвите и да даде бързо възстановяване на ранените", написа турският президент Реджеп Ердоган в Туитър.

"От името на моята страна, изказвам своите съболезнования на ислямския свят и народа на Нова Зеландия, които са обект на този акт - най-новия пример за нарастващ расизъм и ислямофобия", допълва Ердоган.

МВнР: Няма данни за загинали българи след стрелбата в Нова Зеландия

МВнР: Няма данни за загинали българи след стрелбата в Нова Зеландия

Загиналите от атаката са 40 души