Даниел Димитров, известен като Данчо Релето, е задържан за трети път в рамките на 8 месеца за кражби на коли.

Това разясни на брифинг главен инспектор Николай Пелтеков, началник на сектор "Престъпления, свързани с МПС" към СДВР. Той даде подробности около спецоперацията на 5 ноември, при която бяха задържани четирима автокрадци в София.

Трима от арестуваните са известни на МВР, включително за кражби на автомобили, като единият е известен и за причиняване на катастрофа. Поне двама пък са част от активния контингент и влияят на средата за сигурност, обясни инспектор Пелтеков.

Групата е заловена в крачка, докато разглобява автомобил висок клас на около 2 години. По данни на полицията колата трябвало да бъде продадена на части. За осъществяване на престъпната дейност групата е наела хале, в което да укрива и разглобява откраднатите автомобили.

Групата работи в този си състав от няколко месеца, като мъжете са на възраст между 37 и 54 години, допълни инсп. Пелтеков. При арести през април членовете били други, като към момента един от предишните участници е под домашен арест.

Четиримата задържани били разпределени - двама крадели автомобила, другите двама го разглобявали. Единият бил с добри познания по отношение на електрониката на автомобила и ел.системата, а друг е автомонтьор, обясни инспектор Пелтеков.

Служители на СДВР ги наблюдавали от няколко месеца.

По данни на полицията през 2023 година има значителен спад на кражбите на автомобили.

Заловиха в крачка известни автокрадци в София

Заловиха в крачка известни автокрадци в София

Данчо Релето и Митко Турчина са задържани, докато разфасоват крадена кола

Днес Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и четиримата мъже за укриване на автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 215, ал. 1, вр. чл. 20 , ал.2, вр. ал. 1 от НК. До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания на няколко адреса в София.

Обвиняемият Данчо Димитров е извършил престъплението в условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан на "лишаване от свобода" ефективно. Данчо Релето и съучастникът му Митко Турчина са задържани за срок до 72 часа. Другите двама- А.С. и Б.В., не са осъждани и им е наложена парична гаранция в размер на 2000 лева.

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за Данчо Димитров и Митко Турчина.

Софийска районна прокуратура припомня, че Димитров е привлечен към наказателна отговорност и за две други престъпления. За това, че в периода от 16.03.2023 г. до 06.04.2023 г. на паркинг пред блок в ж.к. "Дружба" в София откраднал автомобил и за това, че 07.04.2023 г. в ж.к. "Надежда" в София е укрил чужд автомобил марка "Тойота".

От прокуратурата уточняват, че по двете образувани досъдебни производства Димитров е бил задържан за срок до 72 часа и са внасяни искания за определяне на мярка "задържане под стража" спрямо него, които не са уважени от Софийски районен съд. Впоследствие мерките, определени от СРС, са били протестирани от прокурори пред Софийски градски съд, но протестите също са оставени без уважение и на Димитров са налагани по-леки мерки за неотклонение.

Автокрадците Релето, Главата и Софиянеца задържани пак в действие

Автокрадците Релето, Главата и Софиянеца задържани пак в действие

Двама от тях са били арестувани и през април и май

Припомняме, Данчо Релето бе осъден и заради участие в бандата за отвличания "Наглите". Той беше освободен предсрочно, но през юли 2023 г. - година и половина, след като излезе от затвора, беше задържан отново за кражба на кола.