Откриха укрити приходи при шофьорските курсове със съвместни проверки на МВР, НАП и служители на отдел "Икономическа полиция" - ГДНП, колегите им от СДВР и представители на НАП, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация (ИААА)".

Съвместните действия са започнали преди седмица. Неотчетените продажби са установени след сравнителен анализ на броя обучаващи се кандидат шофьори, преминали през автошколите и явилите се на изпит пред "Автомобилна администрация".

Според действащото законодателство всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

В приходната агенция е извършено сравнение на броя на обучаемите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени и са формирали минимален размер на приходите за всяка от автошколите. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите отчетите на фирмите.

Още в първите няколко фирми са открити значителни отклонения и ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от НАП. Предстои възлагането на подобни проверки в целия бранш.