Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличие на немлечни мазнини в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал, съобщават от агенцията.

Пробонабирането е извършено в обекти за търговия на дребно в град Перник от комисия от експерти от Агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите, Комисията за защита на потребителите и Българска национална асоциация "Активни потребители".

За лабораторно изпитване са взети 12 проби от млечни продукти.

Четири проби кашкавал, шест проби сирене, една проба кисело мляко и една проба краве масло са изследвани за съдържание на немлечни мазнини, по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация, представена от производителите.

В предприятията, произвели несъответстващите храни, са извършени незабавни проверки.

Производството на сирене в обекта, произвел продукта с наличие на немлечна мазнина, беше временно преустановено до отстраняване на нередностите и е съставен акт по Закона за храните. Съгласно законодателството глобата е в размер до 6 хил. лева.

На предприятията, в чиито продукти са установени несъответствия с физикохимичните показатели, са издадени и връчени предписания, за спазването на които ще бъде извършен последващ контрол.