БАБХ правят щателна проверка как бедстващите коне в Осоговска планина са стигнали до местността Бек Бунар свободно.

Проверката е по заповед на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

Екипите стигнаха до конете в Осогово

Екипите стигнаха до конете в Осогово

Проверяват кой е собственикът на конете чрез чиповете им

Комисия от експерти от Централното управление на агенцията извършва щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата.

Припомняме, случаят стана популярен след като туристи разпространиха снимки на бедстващите животни. Все още не е ясно как стадото от 100 коне е стигнало под връх Руен. В резултат на липсата на храна и лошите метеорологични условия 70 от тях са загинали.

От БАБХ информират, че и към момента конете се намират на открито и при неблагоприятни условя. Чрез сканиране на чиповете на конете са станали ясни собствениците на стадото, информира БАБХ.

Експертната комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, дали те отговарят на нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил.

Припомняме, екипите на БАБХ бяха възпрепядствани да достигнат до бедстващите животни заради многото сняг. 

Лошото време пречи на БАБХ да провери конете в Осогово

Лошото време пречи на БАБХ да провери конете в Осогово

До този момент в ОДБХ Кюстендил не е получавана информация за изгубени животни от собственика на животните

От агенцията обещават навременна информация от проверките, за да се предотвратят спекулации.

При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство.

Припомняме, по-рано по думите на общинския омбудсман случаят с изоставените бедстващи коне в Осогово не е единичен. Той получавал сигнали и преди. Правена е среща с БАБХ, но по негови думи те не проявили интерес към ситуацията. 

От своя страна прокуратурата разследва за извършено насилие срещу гръбначни животни. Осен това държавният обвинител води разследване за злоупотреба с европейско финансиране.