Успешната практика на МВР по отношение на борбата с вътрешната корупция се препоръчва и на другите ведомства. Това каза вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова, която коментира мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на съдебната реформа.

Бъчварова отбеляза, че прегледът, който прави този доклад, е обективен и отчита както неудачите, така и постигнатото. "Особено по отношение на показател 6, свързан с напредъка в работата по борбата с организираната престъпност. Констатира се, че вече има доста осъдителни присъди, така както и има много дела, които са в ход", заяви Бъчварова.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

По думите й е отбелязан и неудачният период, в който ГДБОП беше преструктуриран заедно с ДАНС, което и според докладчиците, е "препятствало ефективното функциониране на вече създадени институции".

Според Бъчварова обективно са отчетени постиженията - възвърнатия ритъм в работата на ГДБОП, увеличения брой досъдебни производства, осъществяването на ефективно сътрудничество с партньорските служби с държавите от ЕС и Европол.

"Сегашната ГДБОП е по същество нова институция, която работи изключително ефективно. Видимо е дори и навън, очевидно не е достатъчно видно тук в България", коментира още тя.

Относно борбата с корупцията Бъчварова обърна внимание на добрата оценка на МВР, което било дадено за пример за борбата с вътрешната корупцията. Тя цитира доклада, в който се посочва, че МВР е въвело широк набор от конкретни, превантивни мерки за борба с корупцията, особено по отношение на Пътна полиция и Гранична полиция, в контекста на една по-мащабна реформа в министерството.