Вътрешният министър Румяна Бъчварова отказа да коментира изявлението на бившия шеф на контраразузнаването о.р. ген. Атанас Атанасов, че той й е дал информация за шефа на столичната полиция Младен Маринов и посъветва премиера Бойко Борисов да заведе дело срещу Атанасов. Това стана в ефира на Нова телевизия, където Бъчварова бе гост на сутрешния блок.

Изказването на Атанасов бе, че наркоразпространението в София пази местната полиция. Бившият шеф на контраразузнаването бе казал, че над групировката на Митьо Очите има полицейски чадър за тяхна радост и спокойствие. Атанасов бе заявил, че главният секретар на МВР Георги Костов е назначен с помощта на бизнесмена Валентин Златев и припомни, че Костов беше областен директор на МВР-Бургас преди да оглави поста на главен секретар.

"Ако има факти, да ги представи на прокуратурата. Всеки може да каже всичко и да не носи отговорност за това. Бивш председател на вътрешната комисия знае, че за такова твърдение трябва да има потвърждение. Моето уважение към него приключи, моето разочарование към него е изключително голямо", каза Бъчварова.

Запитана как толкова бързо пуснаха снимки на издирваните за участие в престрелката в Слънчев бряг на 8 юни 2016 лица, Бъчварова отговори, че МВР има архив с данни, с който работи. Тя изтъкна, че почти веднага са установени участниците в престрелката.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова направи аналог межди поръчковите убийства за последните 11 години и стрелбата, открита при нахлуването с брадви, ножове и мачете в заведението в Слънчев бряг миналата седмица. "Има обаждане в полицията, полицията е реагирала. За пръв път в такъв случай са задържани всички участници. На място е установен и стрелеца, предизвикал убийство", каза Бъчварова и запита какво стана с убийците на Кюлев и на други известни личности, убити в последните години.

"Няма резултати, няма осъдени за разследвания за тези знакови убийства от 2005 година насам", сравни случаите на планирани убийства и стрелбата от охранител, пазещ заведението си, който стреля към група хора, въоръжени с хладно оръжие в обекта му.

"Ако не си в тая ситуация трудно можеш да я предотвратиш", каза Бъчварова.

Запитана дали стрелбата в Слънчев бряг е тотално незачитане на държавата, на Конституцията на вътрешния министър и показва липса на всякакъв страх, че ще бъдеш санкциониран, Бъчварова се разграничи, че не касаело вътрешния министър. "Дълга е темата за извършителите на криминални деяния. Има категория хора, които сами за себе си смятат, че им е позволено всичко, наша задача е да им покажем, че не е така", каза Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи защити служителите си за действията им при стрелбата в заведение в Слънчев бряг: "Полицаите са реагирали отцепили са района".

За притесненията за евентуален атентат към Димитър Желязков, известен с прякора си Митьо Очите, тя каза: "Предполагам, че близките му се притесняват, там има полицай. Тяхно право е да се притесняват, ние правим каквото е необходимо".

Относно скоростното освобождаване на издирваните осем мъже за стрелбата в Слънчев бряг, Румяна Бъчварова каза: "Това не значи, че към тях няма да бъдат повдигнати обвинение. Публикуването на снимките беше за тяхното откриване и призоваване".

На припомнянето на водещия, че Митьо Очите така си изкара затвора, имайки предвид прекалено лекия режим - "Какъв респект, каква санкция?", Бъчварова отговори, че санкцията е накрая, преди това трябва да има едно много добро разследване. Всички проверки на техния бизнес се правят, за да се изясни цялостната ситуация. "Проверяват се всички жалби, сигнали и дела, за да се види има ли пропуск", каза тя.

"Усещането за безнаказаност върви на хората, които си позволяват да говорят. Направих проверка, фактите са убедителни - 4 дни преди този случай (визира престрелката в заведението в Слънчев бряг - б.р.) има задържане на 16 души от Бургас. Не са били преки конкуренти", убедена е вътрешният министър. "Това не е чадър върху престъпността", каза Румяна Бъчварова.

На твърдението, цитирано от водещия, че голям клуб без наркотици няма, има и стаи, където се ползват, че полицията в София знае за 18-то и за 30-то училище, че се разпространява дрога, Бъчварова каза, че е възможно да има отделни случаи, за които някой си затваря очите. "Не може да се тръгва с абсолютно недоверие. Ползва се всеки конкретен случай за политическа атака", категорично заяви министърът на вътрешните работи от втория кабинет "Борисов".

На въпроса: "За кого са законите? За адвокатите, които имат възможност да спечелят, освобождавайки някого", Румяна Бъчварова призова да търсим баланса между човешките права и сигурността. В законодателството в голяма степен са гарантирани правата на гражданите, дори да са извършили престъпление, и това дава основание да се мисли, че  че законите са написани за престъпниците, обясни притесненията на хората Бъчварова.