Четири лица, между които и иманяр и служител на ДАНС, са обвинени по аферата с продажба на златно съкровище - две гривни, торква и златен венец.
Те са заловени в момент на сделка - като интерес факт е, че само за златния венец от 400 гр. сделката е предвиждала 2 млн. евро. Купувачите са български граждани и са заловени до Свиленград, посочи обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата.

Първоначално са задържани седмина, четиримата от тях обаче са участници в организираната престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е "издигнал" в йерархията на престъпния бизнес.

До този момент са изготвени експертни справки на намерените вещи, които са културно-историческа ценност. Извършено е и лабораторно изследване, така че и представителите на Археологическия институт не могат да се съмняват, че са оригинални, но и от тях ще бъде извършена експертиза.

Снимка 383085

Източник: БГНЕС

По досъдебното производство няма основание към този момент да се съмняваме, че те са автентични, уточни Гешев.

Все още не се знае откъде са придобити намерените предмети.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че по случая оперативна информация е била получена в края на юли месец тази година. Според него по-добрият вариант бил да продадат златото в България, а не зад граница, макар и да са направени опити за продажбата й в Турция.

На иманяря ще бъде внесено искане за задържане под стража. За случая ще бъде уведомено и КПКОНПИ, които трябва да предприеме законовите си правомощия, закани се Гешев. "Ние ще работим, за да разберем къде още би могло да се съхраняват такива вещи", обеща Гешев.

По въпроса за участието на служител на ДАНС в сделката заместник-председателят на агенцията Николай Ненков поясни, че задържаният е дългогодишен служител. Той е координирал срещата с евентуалните купувачи.

Александър Трайков от Националния археологически институт уточни, че според данните на този етап става въпрос за находки от втората половина на четвърти век преди Новата ера. В България мога да се видят още четири венеца от този период.

Гешев пошегува, че като е постъпил на работа като ръководител на спецпрокуратурата, залата за пресконференции е била пълна с автомати. Гешев се похвали с добрия резултат при съвместните операции с ДАНС и ГДБОП до този момент. Планира се през ноември да има и експозиция на спасеното от службите.