Най-ефективното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване на броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложнения като отит, пневмония, менингит, които в повечето случаи налагат антибиотично лечение в болница.

Това заяви по време на Национален здравен форум „Грип 2010" Тодор Попов - председател на Съюза на българските медицински дружества (СБМД).

Според данните на Световната здравна организация (СЗО) в България по време на грипна епидемия, която обикновено обхваща страната средно за шест седмици, заболяват не по-малко от 250-300 хиляди души.

Според данните на РИОКОЗ/НЦЗИ броят на имунизираните лица в страната през сезон 2009-2010 е 50 111.

Попов подчерта, че българите като цяло се отнасят несериозно към грипното заболяване и много често го определят като настинка. Не приемаме достатъчно сериозно това много сериозно заболяване и не сме мотивирани да се ваксинираме, тъй като си мислим, че „можем да минем и без това", изтъкна Попов.

По думите му голяма част от медицинските специалисти не само, че не мотивират своите пациенти да се ваксинират против грип, но и ги разубеждават.

Те са част от т.нар. отбор на хората, които проповядват идеята „Назад към природата" - те пропагандират да се забравят всички ваксини и имунизации и да се лекуваме чрез природата, заяви още председателят на СБМД.

Той бе категоричен, че целта на Съюза е да се обединят всички здравни дружества, които се интересуват от здравето на българина и да се превърнат в „ядро на лавината, която да доведе до повишаване на информираността на пациентите и съответно до набъбване на процеса на ваксинация в страната.

За целта на лекарите трябва да се осигурят ясни цели и стимули, с които да се насърчават да ваксинират своите пациенти.

Попов определи като препятствия пред ваксинацията срещу грип основно - цената на ваксината, страх от нежелани реакции след процеса на ваксинация, заблудата, че ваксината може да причини грип и не на последно място - страх от игли.

Председателят на СБМД определи като „двигатели" на ваксинацията - безплатната ваксина, както и ваксинация от предишни години.

Според проф. Д-р Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология, основните проблеми, които са свързани с ваксинопрофилактиката в страната са нисък имунизационен обхват с грипни ваксини, заплащане на имунизацията от населението, недобра имунизация на извършените имунизации срещу грип и липсваща регистрация на обхвата по категории населени (стари хора и хора, отнасящи се към отделните рискови групи), незаинтересованост на общопрактикуващите лекари, недостатъчна информираност на обществото.

Специален гост на форума беше и проф. Д-р Дейвид Федсън - експерт по инфекциозни болести, носител на награда за изследователски постижения в областта на имунизацията на възрастни на Центъра по контрол на заболяванията (CDC) в САЩ.

Проф. Федсън изтъкна, че е особено важна ваксинацията за следните групи хора: лица, изложени на повишен риск от усложнения, свързани с грипа; лица,, които могат да заразят с грип хора, отнасящи се към високорисковите групи; лица, при които има повишен риск от заразяване с грип.

Той подчерта, че имунизацията срещу грип предпазва от заболяване - 70-90% при здрави хора под 65 години; предпазва от възникване на усложнения и вторични инфекции, намалява риска от обостряне на хронични заболявания, ограничава възможността за разпространение на грипните епидемии.