В Мосул са открити компютри на "Ислямска държава" с информация за подготвяни атентати. От тях става ясно, че България е цел на терористи. Страната ни е в списъка с потенциалните мишени, твърди бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, цитиран от Нова телевизия.

В Обедините арабски емирства (ОАЕ) се извършва анализът на заловените данни.

Киров твърди, че България се споменава във връзка с призиви на лидерите на джихадисти за реванш на несполуките в Мосул. Бившият разузнавач уверява, че не цели да предизвика необосновани страхове. Ставало дума за професионална оценка на евентуални неблагоприятни тенденции.

Конкретна заплаха за терористичен акт у нас няма, уверява главсекът Костов

Конкретна заплаха за терористичен акт у нас няма, уверява главсекът Костов

Взети са всички необходими мерки

По думите на ген. Кирчо Киров още от 2004 г. страната ни не е потенциална, а реална цел. България отдавна била в борба с глобалния тероризъм, включително и с ислямския.

Оповестената от Киров информация нито бе потвърдена, нито отречена от МВР шефа в оставка Румяна Бъчварова. От МВР припомниха, че в Националния контратерористичен център има информация, че членове на терористични организации преминават през територията на България. Въпреки това непосредствена заплаха нямало.

Бъчварова обяви, че скоро у нас ще заработи система, която ще информира за потенциална опасност от всеки преминаващ границите ни.