Борбата с каналите за незаконни мигранти е една от важните задачи на Европол и организацията помага на страните-членки, в това число и на България, за борбата с тази незаконна практика. Това каза пред БТВ Катрин де Бол, изпълнителен директор на Европол.

"Добре е да имаме представа откъде идват мигрантите, откъде ги търсят трафикантите, какви са пътищата. И това, което видяхме, е, че хората, които се занимават с това, не се интересуват от човешкия живот. Те имат много пари, придобити от престъпна дейност. Имаме анализи, правим разследвания, за да разберем къде е началото и края на всеки един маршрут. Има множество такива - през Мароко и Испания, през Балканите и България, също така и през Беларус", очерта тя конкретния път на незаконния мигрантски трафик.

Арестуваха 31-годишен шофьор на мигранти след гонка край Костинброд

Арестуваха 31-годишен шофьор на мигранти след гонка край Костинброд

Те се определят като сирийци

Мигрантският натиск няма да спре, защото Европа е разглеждана като привлекателно за живот място, като от това се възползва престъпният контингент, смята де Бол.

"Ежегодно се увеличава вносът и преносът на наркотици в Европа. Основни пристанища са Антверпен, Ротердам и Хамбург. Но и вашите пристанища в България се използват от тези престъпни организации", засегна и темата с наркотрафика на територията на ЕС, растящ ежегодно шефът на Европол.

Проверяват служители на МВР, помагали мигрантския трафик

Проверяват служители на МВР, помагали мигрантския трафик

Служебният министър удивен от координацията в наводнените райони

Модерно било да се използват и криптирани комуникации в самите престъпни групи, усложнява се и самата им структура. "Вече не говорим за един ръководител на организацията, вече са мрежи. Има лица, в повечето пъти те дори не са в ЕС, защото не участват активно в трафика, те се крият извън Европа. Корупцията също е ключов фактор, 60% от престъпните организации, за които в Европол знаем, използват корупцията. Увеличава се и използването на насилие", каза Катрин де Бол.