Правителството реши държавата да изплати обезщетения по дело пред Европейския съд за правата на човека за нарушени родителски права.

По делото "Анева и други срещу България" страната ни ще трябва да изплати общо 54 790 хиляди лева обезщетения за претърпени неимуществени вреди, разходи и разноски.

Делото в ЕСПЧ е било повдигнато по повод три обединени жалби на родители, чието право на зачитане на личния и семейния живот е било нарушено. Жалбите са свързани с невъзможност за осъществяване на контакт с децата от страна на родителите, на които са предоставени родителски права или е определен режим на лични отношения.

По две от подадените жалби съдът в Страсбург е установи, че има нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. В решението се посочва още, че въпреки участието на редица държавни органи и длъжностни лица в усилията да бъдат изпълнени съдебните решения в полза на жалбоподателките, предприетите действия от страна на държавата не са били адекватни и навременни.

Третата жалба е била отхвърлена. По нея съдът е преценил, че жалбоподателят със собственото си поведение е допринесъл за невъзможността да упражнява правата си на лични отношения с детето.