България е от първенците по брой дела от глава на населението в съда за правата на човека в Страсбург.

Това обяви министърът на правосъдието Миглена Тачева по време на обсъжданията на съдебната реформа на семинар в Добричкото село Крапец.

Основно делата са за неспазен разумен срок и нарушеното право на защита.

По думите й в момента се обсъжда мерки, с които да се прекратят тези порочни практики в съдебната ни система.

Според Тачева, ако определен съдия гледа изключително тежко дело, не е нужно да му бъдат разпределяни още няколко такива, за да може, ако процесът се отлага заради болничен, отсрочката да е за след няколко дни, а не за месеци.

В агенцията по вписвания са назначени нови 39 човека, които да се занимават с регистрацията. Те са избрани чрез конкурс от 500 явили се.

Други идея върху която се работи е следствието да премине към прокуратурата или следователите да преминават на работа в прокуратурата, като ще се направи опит това да стане без конкурс.

Проблемът за следствието трябва да се реши окончателно до края на годината, при това не с възможност някой да избира какво иска, бе категорична Миглена Тачева. 

Заедно с министъра на вътрешните работи Михаил Миков е обсъждано още да се изберат подходящи съдии и прокурори да обучават дознателите, каза Тачева.

Има идея за по леките дела прокурорът със заповед да предложи или направо да определи глобата. Така съдът няма да гледа делото, а само ще контролира съдебния акт, каза още Тачева.

До края на септември всеки съд трябва да има система за управление на делата. Така в края на годината всички съдилища ще имат електронно наблюдение на делата. Три апелативни района на прокуратурата са изцяло компютъризирани, каза още Тачева.