България води преговори с Турция за подписване на двустранни отношения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство, обясни Министерство на отбраната. Ведомството акцентира, че грешно се интерпретира, че България води преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното пространство.

От Министерство на отбраната уточняват, че България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г.

Те са за презгранични операции по Air Policing - мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО.

По този модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса.

Военното ведомство обяснява, че такъв вид двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.

Договореността определя основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing.