Министерство на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.

В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни.

Министерство на здравеопазването препоръчва ограничаването на обществени мероприятия.

Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.

Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция към нарастване на заболяемостта.

Що се отнася до София през периода 26.10-01.11.2009г. в столицата е регистрирана заболяемост 132 на 10 000 души население, а от 02 ноевмри до днес ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от ОРЗ.

Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива на заболяемост, посоват от РИОКОЗ. От допълват, че боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60г.

53-годишен мъж е починал вчера в Четвърта градска болница в София и става шестата жертва от новия грипен вирус A H1N1.
                              Още...

Силно засегнати са учебните заведения както при малките, така и при по-големите ученици. От вчера са спрени учебните занятия в 48 училища с отсъстващи поради заболяване от ОРЗ и грип ученици над 30%.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.

Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.

Всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения са уведомени за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град - за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.

От понеделник ще има грипна ваканция в София, ако са достигнатите стойности 210 болни на 10 000 души, заяви по-рано днес в кулоарите на парламента здравният министър Божидар Нанев.

Той съобщи, че ваканцията ще е само за училищата и няма да продължи повече от седмица. За детските градини решенията ще се вземат от регионалните пандемични комитети.

Според Нанев за София няма да бъде взето решение за ваканция за детските градини, а ще се преценява по отделно за всяко детско заведение.

Той допълни, че най-вероятно няма да се обявява ваканция във висшите учебни заведения. Няма нужда и от затваряне на кина и театри. Здравният министър поясни, че лечебните заведения са готови да посрещнат повече пациенти във връзка с увеличаването на заболяването.

Те са снабдени с достатъчно количество антивирусни препарати и са създадени условия за разкриване на повече легла при необходимост.

Нанев уточни, че държавата е заявила на търговците и производителите да осигурят на пазара повече количества от антивирусните препарати. Заявено е намерението да бъдат купени ваксини.

Здравният министър съобщи още, че вероятно между 5 и 6,5 милиона лева ще бъдат използвани за ваксини.

Нанев не се ангажира със срок кога ще бъдат доставени те, тъй като това зависи от производителите и доставките.

Поискали сме от ЕК и европейските страни, ако имат излишъци, да ни ги предоставят да ги закупим, докато получим заявените от нас количества, обясни той.Нанев посочи още, че ваксините ще бъдат необходими, тъй като вирусът ще продължи да циркулира и в следващите години.

Според здравния министър с броеното на жетвите на свински грип се създава излишна паника и напрежение. Всички починали са имали или много тежки други заболявания или много късно са търсили лекарска помощ, изтъкна той и добави, че всяка година от усложнения от грип загиват 2 500-3 000 души.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това от РИОКЗ препоръчват ограничение на посещенията на масови прояви, избягване контактите с болни хора и спазване на добра лична и битова хигиена.

Последната национална грипна епидемия у нас беше обявена през 2007г.