„Исках да купя дом и дрехи за двете ми деца. Всичко, което получих, е цветен телевизор, споделя пред британския Sun 27-годишната Мариана Тодорова, която продава бъбрека си за 689 паунда.

Сега тя се разкайва, че е можела да получи 100 пъти повече пари за това, но всичко е сторено, а Мариана се страхува, че единственият й бъбрек може да откаже да функционира. Органът е отишъл при британска гражданка - Сюзън на възраст около 40 години.

Сюзън и други неизлечимо болни западняци, които купуват органи на черния пазар, плащат по 100 000 паунда за трансплантацията, пише изданието. Търговията е толкова печеливша, че понякога хора биват дори убивани заради органите си. Донорите обаче не печелят много - големите пари отиват при престъпниците, които организират търговията.

Българката Мариана била подлъгана от посредника Анелия Жекова да отиде в клиника в Истанбул, където е оперирана през ноември 2004 година. Жените живеят в съседство в българското село Лиси връх. Според Мариана на нея й е обещано да получи пари на стойност 1500 паунда за бъбрека, но в крайна сметка получава само 689. Тя е една от шестте потърпевши, които Анелия убеждава да продадат органите си.

В момента Анелия е в затвора в Сливен, където излежава 4-годишната си присъда, след като признава, че е посредничила при тези случаи. В затвора са също съпругът й и още един съучастник.

Както разказва Мариана, тя е откарана с автомобил през турската граница в Истанбул, където е настанена в хотел. Чувствах се много уплашена, споделя тя.

От нея искат да прочете и подпише документ, написан на непознат език. Въпреки това тя подписва.

Малко след това й е направена инжекция, а когато идва в съзнание, всичко е приключило.

Купих цветен телевизор и анцузи и дънки за децата, това е, разказва 27-годишната Мариана. След случилото се тя и семейството й се местят да живеят във Варна.