диабетБългарката Биляна Марчева, която от 15 години живее в САЩ, стои в основата на проучване, което ще помогне на учените в борбата с една от най-коварните болести на нашето съвремие - диабета.

33-годишната Марчева и колегите й от Северозападния университет в Илинойс установиха, че нарушеният биоритъм, влияе върху секрецията на задстомашната жлеза и съответно върху риска от диабет.

Учените наблюдавали с години работата на задстомашната жлеза при лабораторни мишки. По време на експеримента те успели да „изключат" гените на биологичния часовник на този орган, при което нивото на инсулин спаднало до опасно ниски стойности, усвояването на глюкозата се влошило и в резултат на това повечето от гризачите развили диабет.

Получените резултати са публикувани в авторитетното американско списание Nature.

Изследванията показват, че секрецията на инсулин се изменя през денонощието и всяка една промяна в нормалния биологичен ритъм на панкреаса повишава риска от диабет. Използвайки биолуминисцентни изображения, изследователите успели да определят промените, настъпващи в организма свързани с т.нар. циркадианен ритъм.

Според авторите на изследването, получените резултати за първи път доказват наличието на връзка между промените в биологичния ритъм и развитието на диабет. съобщава Puls.bg, цитирайки статията в Nature.

Дейността на панкреаса при човека най-вероятно е подчинен на същия сложен циркадианен ритъм, както и този на лабораторните мишки. Ако успеем да разгадаем точния механизъм на действие и да контролираме секрецията на инсулин чрез контролиране на естествения биологичен ритъм, победата ни срещу диабета не е далече"- заключва Биляна Марчева, която наскоро защити своята докторска степен в САЩ.