Намалели са ражданията на второ дете в България през 2010 година, констатират акушер-гинеколози в интервю за Дарик радио.

Според д-р Методи Янков ръстът на ражданията през първото десетилетие на 21 век в страната се дължи на това че много жени са се върнали в родилните домове за раждане на второ дете. Финансовата и икономическата криза обаче е прекъснала тази тенденция.

Доктор Янков категорично се обявява против раждането в домашни условия. При напредъка на медицината в 21 век той определя това като патология. По думите му раждането в домашни условия крие големи рискове. Той препоръчва да не се подпомага мисленето, че раждането в домашни условия е физиологично и психологически по-близо до естествения начин на живот.

Според акушер-гинеколога първото дете в България се ражда в нормални статистически възрастови граници, но значително е спаднал процентът на ражданията на второ дете.

Според него намаляването на вторите раждания се дължи на страх, предпазливост, на планиране за по-добри времена. Съвременната двойка иска икономическа стабилност за отглеждане и възпитание на децата.