Българин е замесен във финансов скандал в Австрия, съобщава БНТ.

По информация на австрийска медия сънародникът ни дарил 55 000 евро на австрийската Партия на свободата в замяна на съдействие за осъществяване на крупна финансова сделка.

Българският бизнесмен често пребивавал във Виена. Преди близо година решил да изкупи българско пенсионно осигуряване от австрийски концерн.

Пред австрийската медия бившият евродепутат и политик от дясната Партия на свободата Барбара Капел признава, че е приела законното партийно дарение и го е предала в партията. Тя посочва, че се е срещала три пъти с българския бизнесмен в луксозен хотел във Виена, а парите й били предадени в плик. Каплер твърди, че дарението било в знак на благодарност за опита ѝ да се намеси в полза на българина пред австрийската застрахователна компания.

По нейни думи въпросът бил предварително съгласуван с тогавашния лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе, който се съгласил тя играе ролята на лобист.

След като сделката за изкупуване на българския пенсионен фонд от австрийски застрахователен концерн се провалила обаче, сънародникът ни поискал парите си обратно. Според Каплер бизнесменът има финансови проблеми.

"Това ме плаши. Предприемачът е доста опасен", твърди тя.

По думи на Капел сънародникът ни вече бил инвестирал 8 млн. евро, когато сделката спряла и тя била помолена да се намеси. За целта получила одобрението на партийния ръководител Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, настоял българинът "да дари нещо за партията". На въпроса ѝ "Колко?", Щрахе поискал 100 000. Все пак сънародникът ни платил малко повече от половината от поисканата сума.

От своя страна Хайнц-Кристиан Щрахе отрича да е участвал в сделката.

"Абсолютна лъжа е, че съм казал, че тя трябва да поиска 100 000 евро като дарение от български бизнесмен. В партията не е постъпвало дарение", категорично заявява той Щрахе във Фейсбук.

По данни на австрийската медия българският бизнесмен познавал и член на ръководството на партията, който дори го е поканил на парти за рождения си ден. Каплер потвърждава, че познава българина отдавна и се е срещала многократно с него.

Вестникът пише, че въпросният бизнесмен е заподозрян в пране на пари и полицията в Австрия го разследва от седмици.